Doorgaan naar hoofdcontent

muts

Vannacht en deze ochtend was de wind weer alles behave constant. Gelukkig was de wind iets minder hard als gisteren. Hierdoor hebben we de hele nacht met het volledige grootzeil kunnen varen. Jammer genoeg had dit niet het gewenste resultaat. We hebben namelijk "maar" 146 gezeild. Dit geeft een gemiddelde snelheid van 6.1 en we mogen dus eigenlijk niet klagen. Toch is dit, op de dagen in de doldrums na, het slechtste dag gemiddelde van de tocht.

De ochtend was rustig. Daan en Ollie sliepen en Jeroen was bezig in de bakkerij. Gelukkig was er genoeg vrije tijd voor Jeroen om wat te ontbijten, de zeilen te trimmen en zo af en toe de koers wat aan te passen. Rond 12 uur was de wind weer wat aangetrokken en hebben we het eerste rif maar weer in het grootzeil gezet. Dit vaart toch een stuk relaxter en de boot loopt nog net zo hard.

Na de middag met brood en onze laatste verse tomaat, werd het tijd om de schootshoek van het voorzeil wat aan te passen. Tijdens de ruime koersen staat het onderste gedeelte van de Genua veel te dicht. De oplossing is de schootshoek naar voren en naar buiten te verplaatsen. We zijn wat aan het stoeien geweest en hebben zelf de kleine boegspriet ingezet om dit te realiseren. De schoot hoek verplaatste zich naar de gewenste locatie en de Genua stond erg mooi. Echter was deze oplossing veel te ingewikkeld en vertrouwde we onze eigen creatie niet genoeg om zo uren, of misschien wel dagen mee door te varen. We hebben wat concessies moeten doen, maar de schootshoek is nu naar buiten verplaats. Ook geen barber haul maar we hebben een tweede schoot naar voren gebracht. Deze grijpt aan bij de verstaging. Hierdoor is de schoothoek toch 30cm naar buiten gekomen en staat het zeil vele male beter bij ruimere koesen. Alles voor een beetje extra snelheid.

Aan het eind van de middag speelde Daan en Ollie een potje schaak met elkaar. Gisteren ging dit ongestoord maar vandaag besloot een Mahi Mahi in onze lure te bijten. Het spel werd gepauzeerd en de vis werd binnen gehaald. Jammer was deze mahi mahi veel te klein om te eten. Deze is dus weer terug gegaan.

Het avondmaal was een lekkere pasta. Gemaakt met de saus van de lasagne die nog in de vriezer zat. Erg lekker, maar we hadden net even wat meer pasta moeten maken. Er was nog trek en zo besloot Ollie popcorn te maken als toetje.
Na de afwas stond de rest van de avond in teken van kleren. Jeroen was opzoek naar een trui en een lange broek voor de nacht en kwam per toeval zijn muts tegen. Lekker op het kale koppie en ook Ollie en Daan reageerde enthousiast. Direct gingen beide heren ook opzoek naar hun outfit voor de nacht en beide toverde ze een muts te voorschijn. Veel wind en geen haar op je kop is niet fijn. Zeker niet nadat het hier zo koud geworden is. Elke dag wordt het kouder en het is nu nog maar 25 graden. Het is al maanden, nee meer als een jaar niet zo koud geweest en we genieten er oprecht van. Ja mensen 25 graden en koud… Jullie denken het, ik zeg het, helemaal gek die lui daar op die boot.

De Senang is nog steeds 140 mijl dichter bij Paaseiland dan dat wij zijn. Eigenlijk hadden we verwacht om wat in te lopen, maar dat wil niet echt lukken. Wij hebben momenteel (22:00 UTC-5) nog 1015 mijl te gaan.
Morgen niks bijzonders op het programma. Hopelijk kunnen we de nacht lekker doorzeilen. De laatste uren ligt de snelheid tussen de 6.5 en 7.0 knopen. Dit is een erg mooie snelheid, met de 15 knopen wind en 1 rif in het grootzeil.

Owja, gisteren heeft Daan zijn Bluetooth kop telefoon over de muur gegooid. Net nadat die allemaal dolfijnen om de boot had gehad. Erg zonde, nu maar hopen dat de dolfijnen kunnen genieten van de Red Hot Chili Peppers.

Ollie's Engels Corner

After 12 days at sea the atmosphere is becoming icy on the Challenger, with the temperature plummeting to a bone chilling 25 celsius onboard. Our bald heads are not equipped to deal with this environment and so the three sailors are hatted up for the first time in a year and half. Maybe the drop in temperature has also scared away all the nice pelagic fishies, with our only catch in the last few days being a baby dorado this afternoon, which after hauling up to the swim platform we decided should survive to swim another day. Hopefully we will meet him again someday once hes had a chance to get some extra fish fingers.

In sailing news, the afternoon was spent experimenting with different angles for the headsail, and eventually finding a satisfactory arrangement which has us spinning along at a comfortable 6.5 kts. Life is continuing in the familiar routine, with fresh bread a plenty, some games of chess, reefing, unreefing etc. In the night we will pass the 1000NM to Rapa Nui. Alles goed.

Daan, Ollie & Jeroen

Reacties

  1. Miha Hiha is een goud makreel.
    25 graden een muts? Watjes…

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ben benieuwd naar jullie kale koppies 😂
    ik zou blij zijn als het hier 25 graden zou zijn, maar snap als je meer/beter gewend bent dat het even wennen is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Orkaan op komst!

We liggen nog steeds voor anker bij Terceira, terwijl Gabrielle inmiddels is uitgegroeid tot een heuse orkaan. Volgens het lokale nieuws haalt ze nu categorie 4, maar tegen de tijd dat ze hier in de nacht van donderdag op vrijdag langskomt, zou ze hopelijk afgezwakt zijn naar categorie 1. Dat klinkt iets wat geruststellend, maar omdat de orkaan nog een paar dagen weg is kan er veel veranderen. Voorlopig voorspellen ze nog steeds windstoten van zo’n 130 tot 150 km/u en golven tot tien meter. Niet bepaald het soort weer waarbij je gezellig buiten een kopje koffie drinkt. Het grote voordeel is dat deze baai aan de goede, beschutte kant van het eiland ligt. Iets minder is dat de marina helaas geen optie is. Hier wordt momenteel al druk gewerkt om meerdere boten te verplaatsen. De steigers zijn er niet al te best aan toe en zo hoopt de havenmeester op zo min mogelijk schade. Mooi balen dus. Er liggen eigenlijk twee keuzes voor ons. We kunnen ankeren aan de andere kant van de baai. Dat gaat ...

Zinken

Langzaam maar zeker zinkt elke boot, het is alleen de vraag hoe lang het duurt. Gelukkig is dit met een beetje onderhoud prima te voorkomen of in een meer stressvolle situatie verricht een zeeman met een emmer wonderen. Zoals jullie weten was het de afgelopen dagen nogal onstuimig. Het is nu relatief rustig en dat hebben we nodig na alle klappen die we hebben gemaakt. Alleen al die duizenden liters water die over de boot zijn gegooid hebben zich helaas toch op sommige plekken naar binnen weten te werken. Dus ja, we waren zinkende. Geen stress er werden hier geen wonderen verricht door een zeemanen met een emmers. Zo veel was het gelukkig niet. Er lag ongeveer een liter of 30 in de boot. Dit had zich mooi verzameld in de bilges. Dat was het probleem niet. Met een spons en een emmer is dat zo weer opgelost. De grote vraag was waar is het naar binnen gekomen? Het grote luik voorop de boot heeft het iets gelekt maar de bakskist bakboord achterop is de grote boosdoener. Hierdoor is het ...

Week 1 oversteek Sint Helena naar de Azoren

Deze week staat tussen onze meeste spectaculaire weken uit ons leven. Niet dus…. Er is niet veel gebeurd, maar toch hebben we een hoogtepunt en twee dieptepunten. Laten we met het mindere beginnen om daarna goed af te sluiten. Schavielen dat is een van de grote boosdoeners van het lange afstand varen. Als je een paar uurtjes gaat varen in Nederland kunnen lijnen ook schavielen, maar tijdens z'n lange tocht is het veel extremer. Op Zaterdag ochtend 16/08 rond de klok van 7 zat Jeroen heerlijk buiten een kopje koffie te drinken, totdat die een grote knal hoorde. We vaarde op dit moment met de genua 3 uitgeboomd aan bakbaard, genua 1 uitgeboomd aan stuurboord vliegend gehesen en met het derde rif in het groot zeil tegen het rollen. Genua 1 hadden we vliegend gehesen. Dat betekend dat die niet in de track van het rolreef systeem zit, daar zat de genua 3 in. Doordat het zeil niet in de track zit, beweegt het een stuk meer dan normaal en dat resulteerde in een grote knal en een zeil in h...