Doorgaan naar hoofdcontent

We moeten de mast in

We varen inmiddels al meer dan 10 dagen met het 3de rif in het grootzeil. Het zeil staat zo ontzettend mooi. Er zitten af en toe nog wel wat buien in de lucht en daarvoor is dit zeil ook perfect. Als er echt veel wind uit een bui komt rollen we het voorzeil in en dan kunnen we met het 3de rif ontzettend veel wind hebben. Omdat die al zo lang staat zijn we er vandaag achtergekomen dat het zeil tegen de stag aan duwt die vervolgens slijtage plekken maakt op de zaling. Er is al een een duidelijk slijtage punt zichtbaar en dit moeten we oplossen. We moeten er in ieder geval voor zorgen dat de slijtage plek niet erger wordt.

Met de naaimachine maakte Jeroen twee bescherm stukjes van leer. Heel simpel maar het werkt denken wij wel. Een stukje leer met een beetje klitten band, zodat we hem mooi om de zaling kunnen vastmaken. Toen moesten we de mast in. Gelukkig niet hoog van de eerste zaling daar ben je zo. Het was dan ook zo gefixt. Binnen 5 minuten was Jeroen weer beneden en houden we nu hopelijk het schavielen tegen.

Nu de naaimachine toch nog op tafel stond dacht Daan daar mooi even gebruik van te maken. Er zitten allemaal gaten in ze kussenslopen. Die zijn eigenlijk aan vervanging toe, maar dat komt wel weer in Nederland. Voor nu leek het hem handig ze weer even aan elkaar te naaien. Echter maakte Daan een stomme fout tijdens het doorhalen van het draad door de naald, waardoor het pinnetje waarmee je de draad door de naald duwt krom was gebogen. Hij was gelukkig niet afgebroken. We moesten hem alleen even terug buigen en toen deed die het weer.

We hebben nog best wel wat verse groenten aan boord en die zien er nog uitstekend uit. We moeten nog ontzettend lang varen en zullen dus uiteindelijk zonder groenten komen en dus geen vitaminetientjes. Om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Besloten we om wat vaker uit blik te eten en dit af te wisselen met verse gerechten. Voordat we vertrokken heeft Daan alle blikken bekeken en een selectie gemaakt op blikken die als eerst op gegeten moeten worden. We hebben niet gekeken naar houdbaarheidsdatum maar vooral naar de staat van de blikken. Sommige van de blikken roesten namelijk best wel erg. Deze blikken heeft die in een tas gedaan met een lijst om zo te zien wat er allemaal in zit. De tas staat bij de watermaker zodat we er goed bij kunnen. Hoog op het lijstje stond chili con carne. Dit is nog een blik dat bij de Makro vandaan komt. Wonder boven wonder was die nog steeds goed en wat hebben we er van genoten.

Gevaren afstand: 161nm
Gemiddelde snelheid: 6,7 knopen
Afstand te gaan: 3249nm

Jeroen & Daan

Reacties

Populaire posts van deze blog

Orkaan op komst!

We liggen nog steeds voor anker bij Terceira, terwijl Gabrielle inmiddels is uitgegroeid tot een heuse orkaan. Volgens het lokale nieuws haalt ze nu categorie 4, maar tegen de tijd dat ze hier in de nacht van donderdag op vrijdag langskomt, zou ze hopelijk afgezwakt zijn naar categorie 1. Dat klinkt iets wat geruststellend, maar omdat de orkaan nog een paar dagen weg is kan er veel veranderen. Voorlopig voorspellen ze nog steeds windstoten van zo’n 130 tot 150 km/u en golven tot tien meter. Niet bepaald het soort weer waarbij je gezellig buiten een kopje koffie drinkt. Het grote voordeel is dat deze baai aan de goede, beschutte kant van het eiland ligt. Iets minder is dat de marina helaas geen optie is. Hier wordt momenteel al druk gewerkt om meerdere boten te verplaatsen. De steigers zijn er niet al te best aan toe en zo hoopt de havenmeester op zo min mogelijk schade. Mooi balen dus. Er liggen eigenlijk twee keuzes voor ons. We kunnen ankeren aan de andere kant van de baai. Dat gaat ...

Zinken

Langzaam maar zeker zinkt elke boot, het is alleen de vraag hoe lang het duurt. Gelukkig is dit met een beetje onderhoud prima te voorkomen of in een meer stressvolle situatie verricht een zeeman met een emmer wonderen. Zoals jullie weten was het de afgelopen dagen nogal onstuimig. Het is nu relatief rustig en dat hebben we nodig na alle klappen die we hebben gemaakt. Alleen al die duizenden liters water die over de boot zijn gegooid hebben zich helaas toch op sommige plekken naar binnen weten te werken. Dus ja, we waren zinkende. Geen stress er werden hier geen wonderen verricht door een zeemanen met een emmers. Zo veel was het gelukkig niet. Er lag ongeveer een liter of 30 in de boot. Dit had zich mooi verzameld in de bilges. Dat was het probleem niet. Met een spons en een emmer is dat zo weer opgelost. De grote vraag was waar is het naar binnen gekomen? Het grote luik voorop de boot heeft het iets gelekt maar de bakskist bakboord achterop is de grote boosdoener. Hierdoor is het ...

Week 1 oversteek Sint Helena naar de Azoren

Deze week staat tussen onze meeste spectaculaire weken uit ons leven. Niet dus…. Er is niet veel gebeurd, maar toch hebben we een hoogtepunt en twee dieptepunten. Laten we met het mindere beginnen om daarna goed af te sluiten. Schavielen dat is een van de grote boosdoeners van het lange afstand varen. Als je een paar uurtjes gaat varen in Nederland kunnen lijnen ook schavielen, maar tijdens z'n lange tocht is het veel extremer. Op Zaterdag ochtend 16/08 rond de klok van 7 zat Jeroen heerlijk buiten een kopje koffie te drinken, totdat die een grote knal hoorde. We vaarde op dit moment met de genua 3 uitgeboomd aan bakbaard, genua 1 uitgeboomd aan stuurboord vliegend gehesen en met het derde rif in het groot zeil tegen het rollen. Genua 1 hadden we vliegend gehesen. Dat betekend dat die niet in de track van het rolreef systeem zit, daar zat de genua 3 in. Doordat het zeil niet in de track zit, beweegt het een stuk meer dan normaal en dat resulteerde in een grote knal en een zeil in h...