Doorgaan naar hoofdcontent

Slagroom gevecht

Tijdens de wacht van Daan hebben we de spinnaker vannacht naar beneden gehaald. Daan vertrouwde het niet meer en maakte Jeroen dus wakker. Er waren erg veel buien rond de boot. Met de spinnaker erop kunnen we niet veel wind hebben. In een bui kan het in een keer erg hard gaan waaien. Normaal zou je dan bij een bui het voorzeil inrollen, maar met de spinakker kan dat niet. Om de spinnaker naar beneden te halen moet er iemand naar het voordek. Dit wil je dus niet in je eentje doen. Jeroen ging aangelijnd naar het voordek om de slurf (de hoes van de spinakker) naar beneden te trekken. Daan kom daarna vanuit kuip de spinnaker met de val laten zakken. De spinnaker hebben we naar binnen gepropt het luik, om vervolgens de genua uit te rollen. Jeroen kon weer gaan slapen. Later bleek het nog harder te gaan waaien. We hebben er dus verstandig aan gedaan om de spinnaker naar beneden te halen.


Overdag hebben we de spinnaker er weer op gezet. De wind was na alle buien flink gezakt. Het was dus weer mooi weer om te spinnakeren. We besloten hem deze keer maar voor het donker naar beneden te halen. Aan het eind van de middag mocht die weet naar beneden, omdat de wind weer aan trok. We vaarden dus de nacht in met het volledige grootzeil en genua 1.


Het avond eten was de overgebleven lasagne van gister. We hadden precies de helft op gegeten, zodat we er nu nog een keer van kunnen genieten. Na de lasagne was het tijd om het toetje op tafel te zetten. Dit eindige in een gevecht. Zoals jullie weten heeft Daan gister brownie gebakken. Nu hadden we ook nog een pakje slagroom en die zouden we vandaag even opkloppen. Je zou zeggen geen probleem, maar toch ontstond hier on enigheid over. Daan die vaak in de keuken maar wat doet en alles een beetje op gevoel doet. Deed dit ook met het slagroom kloppen. Beetje suiker, mixer erbij en kloppen maar. Ja! dit vind ik prima. Smaakt goed en het ziet er opgeklopt uit. Daan gooide dus de mixer gelijk bij de afwas. Jeroen daar in tegen is heel erg van alles doen volgens het boekje. Dus… de slagroom is pas goed als die niet meer vloeibaar is. Dit was nog een heel klein beetje het geval, maar Daan vond het wel prima zo en serveerde de slagroom dus niet volgens het boekje. Het smaakt toch goed? en het stroomt niet van de brownie af. Prima toch? zei Daan. Jeroen snapte gewoon niet hoe Daan zo kan denken. Het hoort niet zo! het moet steviger zijn. We hadden dus geen gevecht, maar wel een leuke woordenwisseling. Later konden we er hard om lachen. Zo zie je maar weer dat iedereen zo anders is. Uiteindelijk hadden we allebei wel begrip voor elkaars meningen. 


Gevaren afstand: 80nm

Gemiddelde snelheid: 3,3 knots

Afstand te gaan: 799 nm 


Jeroen & Daan




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Orkaan op komst!

We liggen nog steeds voor anker bij Terceira, terwijl Gabrielle inmiddels is uitgegroeid tot een heuse orkaan. Volgens het lokale nieuws haalt ze nu categorie 4, maar tegen de tijd dat ze hier in de nacht van donderdag op vrijdag langskomt, zou ze hopelijk afgezwakt zijn naar categorie 1. Dat klinkt iets wat geruststellend, maar omdat de orkaan nog een paar dagen weg is kan er veel veranderen. Voorlopig voorspellen ze nog steeds windstoten van zo’n 130 tot 150 km/u en golven tot tien meter. Niet bepaald het soort weer waarbij je gezellig buiten een kopje koffie drinkt. Het grote voordeel is dat deze baai aan de goede, beschutte kant van het eiland ligt. Iets minder is dat de marina helaas geen optie is. Hier wordt momenteel al druk gewerkt om meerdere boten te verplaatsen. De steigers zijn er niet al te best aan toe en zo hoopt de havenmeester op zo min mogelijk schade. Mooi balen dus. Er liggen eigenlijk twee keuzes voor ons. We kunnen ankeren aan de andere kant van de baai. Dat gaat ...

Zinken

Langzaam maar zeker zinkt elke boot, het is alleen de vraag hoe lang het duurt. Gelukkig is dit met een beetje onderhoud prima te voorkomen of in een meer stressvolle situatie verricht een zeeman met een emmer wonderen. Zoals jullie weten was het de afgelopen dagen nogal onstuimig. Het is nu relatief rustig en dat hebben we nodig na alle klappen die we hebben gemaakt. Alleen al die duizenden liters water die over de boot zijn gegooid hebben zich helaas toch op sommige plekken naar binnen weten te werken. Dus ja, we waren zinkende. Geen stress er werden hier geen wonderen verricht door een zeemanen met een emmers. Zo veel was het gelukkig niet. Er lag ongeveer een liter of 30 in de boot. Dit had zich mooi verzameld in de bilges. Dat was het probleem niet. Met een spons en een emmer is dat zo weer opgelost. De grote vraag was waar is het naar binnen gekomen? Het grote luik voorop de boot heeft het iets gelekt maar de bakskist bakboord achterop is de grote boosdoener. Hierdoor is het ...

Week 1 oversteek Sint Helena naar de Azoren

Deze week staat tussen onze meeste spectaculaire weken uit ons leven. Niet dus…. Er is niet veel gebeurd, maar toch hebben we een hoogtepunt en twee dieptepunten. Laten we met het mindere beginnen om daarna goed af te sluiten. Schavielen dat is een van de grote boosdoeners van het lange afstand varen. Als je een paar uurtjes gaat varen in Nederland kunnen lijnen ook schavielen, maar tijdens z'n lange tocht is het veel extremer. Op Zaterdag ochtend 16/08 rond de klok van 7 zat Jeroen heerlijk buiten een kopje koffie te drinken, totdat die een grote knal hoorde. We vaarde op dit moment met de genua 3 uitgeboomd aan bakbaard, genua 1 uitgeboomd aan stuurboord vliegend gehesen en met het derde rif in het groot zeil tegen het rollen. Genua 1 hadden we vliegend gehesen. Dat betekend dat die niet in de track van het rolreef systeem zit, daar zat de genua 3 in. Doordat het zeil niet in de track zit, beweegt het een stuk meer dan normaal en dat resulteerde in een grote knal en een zeil in h...