Doorgaan naar hoofdcontent

Het goede leven

sinds vannacht is de wind wat gaan liggen en de zee nog vlakker geworden. We hebben nog maar 12 knopen wind om 0800. Reden genoeg om wat meer zeil te zetten. Het laatste riff werd uit het grootzeil gehaald en zo varen we sinds dien. Doordat de zee zo vlak is varen we nog steeds lekker door.
De afgelopen 24 uur hebben we 172 mijl gevaren, dat geeft een gemiddelde snelheid van 7.2 knopen. Bizar dat dit ook oceaan zeilen is… een tochtje over het IJsselmeer is vaak vele male heftiger.

We hebben hierdoor allemaal een lekker goede nacht rust gehad. De luiken konden 's ochtends weer open en dat zorgde voor flink wat verkoeling aan boord. Zo kon de boot ook direct een beetje uitdampen, want dat is met alle regen van de laatste dagen wel nodig. De zon is trouwens ook weer goed aanwezig geweest vandaag. Geen van ons heeft zijn bolletje verbrand maar we hebben wel meer kunnen opwekken dan we hebben verbruikt.

De lunch bestond uit een nog oven warm luchtig en knapperig brood. Samen met een gekookt of gebakken eitje, een beetje tonijn en tonijn salade. Het mooie was dat we dit keer geen tafel keeper nodig hadden en alles gewoon op de antislip matjes bleef staan.

Na de lunch moest er wat gedaan worden. Jeroen is vaak opzoek naar klusje of om iets beter te maken. Vandaag had het met onze vis kunsten te maken. We slepen nu al meerdere dagen 2 inktvis lures achter de boot aan. Echter hebben we ook nog pluggen aan boord. Dit zijn visjes van plastic die erg geloofwaardig overkomen, maar dan zitten er stiekem wel vishaken aan.
De uitdaging was om de onderlijn roof vis proof te maken. Gelukkig hebben we hier RVS staal draad voor en loodjes om het vast te knijpen. Zo gezegd zo gedaan en binnen een half uur hadden we een lijn waar we het aas van kunnen wisselen. Helemaal perfect.

Het werkte zelfs zo goed dat we binnen 5 minuten, echt niet gelogen, een mooie dikke tonijn vingen. Wat een top nep vis, hij komt dus echt heel geloofwaardig over. De snelheid werd uit de boot gehaald en de vis werd binnen gehaald. Wat een mooie vis! Hier kunnen we zeker 2 dagen van eten. Het blijft wel een gedoe op zo een vis uit de oceaan op je bord te krijgen. Gelukkig hebben we tijd zat.
Of we morgen nog weer gaan vissen is maar de vraag. Het kriebelt wel een beetje maar we hebben nog in de koelkast liggen en onze vriezer zit vol.

De wind is nu weer iets aan getrokken naar 14 knopen en ook weer wat gedraaid. Eigen iets minder gunstig en tegen alle verwachtingen in. Nu hangen we weer hoog aan de wind, gelukkig is de zee vlak en varen we met ruim 7 knopen onder een schitterende sterre hemel. Orion staat recht boven ons, en Jupiter staat heel dicht bij de maan. De grote beer staat achter ons nog net boven de horizon en vanaf daar kunnen we nog net de poolster vinden. Maar dan moet het wel echt helder zijn.

Voor morgen geen plannen. Naja een brood bakken, opeten, daarna even wat borden afwassen. misschien een luisterboek, of naar muziek luisteren… natuurlijk ook gewone boeken lezen. Een beetje de zeilen trimmen om zo snel mogelijk te blijven varen. Dan het avond eten voorbereiden, op eten en daarna de afwas. Tja en tussen door een beetje slap ouwen hoeren, elkaar uitlachen om onze kale koppen, een dutje doen of genieten van de eindeloze oceaan. Ja mensen dit is toch echt wel het goede leven.


Ollie's Engels Corner

Another pleasant day of boating as Challenger skims her way across the endless Pacific. First test of a new fishing lure was an immediate success as a healthy-sized tuna took the bait, just clinging on to the shiny plug by its bottom lip as we pulled in our prize. This fish was at least twice the size of each of yesterday's catches, just about fitting on the swim platform and taking its time to pass away with a dance of heartbreaking shudders. Once processed, 4 solid boneless, skinless tuna fillets were in the fridge. Two of which were used for this evenings dinner - Daan's international bazaar of teriyaki tuna, taco seasoning vegetables and instant mash potato with meat gravy. A true exploration of 3 corners of the world. The other portions of fish will go down well as ceviche and tataki tomorrow, probably accompanied by another of Jeroen's delicious breads.


Daan, Ollie & Jeroen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Orkaan op komst!

We liggen nog steeds voor anker bij Terceira, terwijl Gabrielle inmiddels is uitgegroeid tot een heuse orkaan. Volgens het lokale nieuws haalt ze nu categorie 4, maar tegen de tijd dat ze hier in de nacht van donderdag op vrijdag langskomt, zou ze hopelijk afgezwakt zijn naar categorie 1. Dat klinkt iets wat geruststellend, maar omdat de orkaan nog een paar dagen weg is kan er veel veranderen. Voorlopig voorspellen ze nog steeds windstoten van zo’n 130 tot 150 km/u en golven tot tien meter. Niet bepaald het soort weer waarbij je gezellig buiten een kopje koffie drinkt. Het grote voordeel is dat deze baai aan de goede, beschutte kant van het eiland ligt. Iets minder is dat de marina helaas geen optie is. Hier wordt momenteel al druk gewerkt om meerdere boten te verplaatsen. De steigers zijn er niet al te best aan toe en zo hoopt de havenmeester op zo min mogelijk schade. Mooi balen dus. Er liggen eigenlijk twee keuzes voor ons. We kunnen ankeren aan de andere kant van de baai. Dat gaat ...

Zinken

Langzaam maar zeker zinkt elke boot, het is alleen de vraag hoe lang het duurt. Gelukkig is dit met een beetje onderhoud prima te voorkomen of in een meer stressvolle situatie verricht een zeeman met een emmer wonderen. Zoals jullie weten was het de afgelopen dagen nogal onstuimig. Het is nu relatief rustig en dat hebben we nodig na alle klappen die we hebben gemaakt. Alleen al die duizenden liters water die over de boot zijn gegooid hebben zich helaas toch op sommige plekken naar binnen weten te werken. Dus ja, we waren zinkende. Geen stress er werden hier geen wonderen verricht door een zeemanen met een emmers. Zo veel was het gelukkig niet. Er lag ongeveer een liter of 30 in de boot. Dit had zich mooi verzameld in de bilges. Dat was het probleem niet. Met een spons en een emmer is dat zo weer opgelost. De grote vraag was waar is het naar binnen gekomen? Het grote luik voorop de boot heeft het iets gelekt maar de bakskist bakboord achterop is de grote boosdoener. Hierdoor is het ...

Week 1 oversteek Sint Helena naar de Azoren

Deze week staat tussen onze meeste spectaculaire weken uit ons leven. Niet dus…. Er is niet veel gebeurd, maar toch hebben we een hoogtepunt en twee dieptepunten. Laten we met het mindere beginnen om daarna goed af te sluiten. Schavielen dat is een van de grote boosdoeners van het lange afstand varen. Als je een paar uurtjes gaat varen in Nederland kunnen lijnen ook schavielen, maar tijdens z'n lange tocht is het veel extremer. Op Zaterdag ochtend 16/08 rond de klok van 7 zat Jeroen heerlijk buiten een kopje koffie te drinken, totdat die een grote knal hoorde. We vaarde op dit moment met de genua 3 uitgeboomd aan bakbaard, genua 1 uitgeboomd aan stuurboord vliegend gehesen en met het derde rif in het groot zeil tegen het rollen. Genua 1 hadden we vliegend gehesen. Dat betekend dat die niet in de track van het rolreef systeem zit, daar zat de genua 3 in. Doordat het zeil niet in de track zit, beweegt het een stuk meer dan normaal en dat resulteerde in een grote knal en een zeil in h...