Doorgaan naar hoofdcontent

Het goede leven

sinds vannacht is de wind wat gaan liggen en de zee nog vlakker geworden. We hebben nog maar 12 knopen wind om 0800. Reden genoeg om wat meer zeil te zetten. Het laatste riff werd uit het grootzeil gehaald en zo varen we sinds dien. Doordat de zee zo vlak is varen we nog steeds lekker door.
De afgelopen 24 uur hebben we 172 mijl gevaren, dat geeft een gemiddelde snelheid van 7.2 knopen. Bizar dat dit ook oceaan zeilen is… een tochtje over het IJsselmeer is vaak vele male heftiger.

We hebben hierdoor allemaal een lekker goede nacht rust gehad. De luiken konden 's ochtends weer open en dat zorgde voor flink wat verkoeling aan boord. Zo kon de boot ook direct een beetje uitdampen, want dat is met alle regen van de laatste dagen wel nodig. De zon is trouwens ook weer goed aanwezig geweest vandaag. Geen van ons heeft zijn bolletje verbrand maar we hebben wel meer kunnen opwekken dan we hebben verbruikt.

De lunch bestond uit een nog oven warm luchtig en knapperig brood. Samen met een gekookt of gebakken eitje, een beetje tonijn en tonijn salade. Het mooie was dat we dit keer geen tafel keeper nodig hadden en alles gewoon op de antislip matjes bleef staan.

Na de lunch moest er wat gedaan worden. Jeroen is vaak opzoek naar klusje of om iets beter te maken. Vandaag had het met onze vis kunsten te maken. We slepen nu al meerdere dagen 2 inktvis lures achter de boot aan. Echter hebben we ook nog pluggen aan boord. Dit zijn visjes van plastic die erg geloofwaardig overkomen, maar dan zitten er stiekem wel vishaken aan.
De uitdaging was om de onderlijn roof vis proof te maken. Gelukkig hebben we hier RVS staal draad voor en loodjes om het vast te knijpen. Zo gezegd zo gedaan en binnen een half uur hadden we een lijn waar we het aas van kunnen wisselen. Helemaal perfect.

Het werkte zelfs zo goed dat we binnen 5 minuten, echt niet gelogen, een mooie dikke tonijn vingen. Wat een top nep vis, hij komt dus echt heel geloofwaardig over. De snelheid werd uit de boot gehaald en de vis werd binnen gehaald. Wat een mooie vis! Hier kunnen we zeker 2 dagen van eten. Het blijft wel een gedoe op zo een vis uit de oceaan op je bord te krijgen. Gelukkig hebben we tijd zat.
Of we morgen nog weer gaan vissen is maar de vraag. Het kriebelt wel een beetje maar we hebben nog in de koelkast liggen en onze vriezer zit vol.

De wind is nu weer iets aan getrokken naar 14 knopen en ook weer wat gedraaid. Eigen iets minder gunstig en tegen alle verwachtingen in. Nu hangen we weer hoog aan de wind, gelukkig is de zee vlak en varen we met ruim 7 knopen onder een schitterende sterre hemel. Orion staat recht boven ons, en Jupiter staat heel dicht bij de maan. De grote beer staat achter ons nog net boven de horizon en vanaf daar kunnen we nog net de poolster vinden. Maar dan moet het wel echt helder zijn.

Voor morgen geen plannen. Naja een brood bakken, opeten, daarna even wat borden afwassen. misschien een luisterboek, of naar muziek luisteren… natuurlijk ook gewone boeken lezen. Een beetje de zeilen trimmen om zo snel mogelijk te blijven varen. Dan het avond eten voorbereiden, op eten en daarna de afwas. Tja en tussen door een beetje slap ouwen hoeren, elkaar uitlachen om onze kale koppen, een dutje doen of genieten van de eindeloze oceaan. Ja mensen dit is toch echt wel het goede leven.


Ollie's Engels Corner

Another pleasant day of boating as Challenger skims her way across the endless Pacific. First test of a new fishing lure was an immediate success as a healthy-sized tuna took the bait, just clinging on to the shiny plug by its bottom lip as we pulled in our prize. This fish was at least twice the size of each of yesterday's catches, just about fitting on the swim platform and taking its time to pass away with a dance of heartbreaking shudders. Once processed, 4 solid boneless, skinless tuna fillets were in the fridge. Two of which were used for this evenings dinner - Daan's international bazaar of teriyaki tuna, taco seasoning vegetables and instant mash potato with meat gravy. A true exploration of 3 corners of the world. The other portions of fish will go down well as ceviche and tataki tomorrow, probably accompanied by another of Jeroen's delicious breads.


Daan, Ollie & Jeroen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Thuis. Echt thuis...

Na drieënhalf jaar op zee was daar ineens dat moment: de haven van Zeewolde, de kade vol mensen en het geluid van applaus en gejuich dat over het water rolde. Wat een thuiskomst! Ruim 120 man stonden ons op te wachten; familie, vrienden, buren, bekenden van vroeger en zeilvrienden van onderweg. Er was muziek, vuurwerk, tranen en vooral: heel veel warmte. We hadden het ons niet mooier kunnen wensen. Eerlijk geven we toe dat we wel iets wat overprikkeld waren.  We willen iedereen die er was, en iedereen die op afstand heeft meegeleefd, enorm bedanken. Jullie waren er niet alleen bij de aankomst, maar eigenlijk de hele reis door. Via berichtjes, reacties en goede wensen. Soms gelezen op een eilandje midden in de Stille Oceaan, soms onder de skyline van een heuse metropool, maar altijd met veel plezier, omdat het een stukje van thuis mee aan boord bracht. En nu zijn we dus weer écht thuis. Dat klinkt simpel, maar eerlijk is eerlijk: het is best even wennen. Na jaren leven met de wind, ...

Challenger komt thuis!

  Na ruim 36.000 zeemijlen, 22 landen en een volledige rondje om de wereld, zeilt  Challenger  op zaterdag 25 oktober rond 14:00 uur Zeewolde weer binnen.  Wat ooit een plan was is nu een onvergetelijke ervaring. Drie jaar lang hebben we genoten, oceanen overgestoken, stormen uitgezeten, nieuwe vrienden gemaakt, onderdelen in de vreemdste uithoeken van de wereld opgescharreld en ontdekt dat er altijd nóg een schroefje los kan zitten. En nu… varen we de laatste mijlen naar huis. ⚓️ Het voelt dubbel: blij dat we bijna zijn, maar ook een beetje melancholisch dat dit hoofdstuk van onze wereldreis bijna voorbij is. Wees welkom en kom naar de haven van Zeewolde om ons welkom te heten, een hand te geven of gewoon even te zwaaien terwijl  Challenger  haar laatste meters van de wereldreis zeilt. 🗓 zaterdag 25 oktober 🕑 Rond 14:00 uur 📍 aanloophaven Zeewolde Een extra groot dankjewel aan iedereen die deze reis mogelijk maakte: Aan de mensen die onderdelen opstuurd...

Boot weer klaar om te zeilen & een boot tour

Het zeil zat weer op de giek, de latten erin, de reeflijnen vast en zo was dit klusje ook weer gedaan. Even hijsen zat er niet in. Hier was te veel wind voor.  In de supermarkt kochten we ons verse fruit en groenten. Daarnaast nog wat kleine aanvullingen voor de borrelplak en wat brood.  Na de lunch stond de ontdekking van red island op het programma. Annelies had hier namelijk meerdere bootjes die kant op zien gaan en zo waren we best nieuwsgierig wat hier te beleven is. We besloten dit pas einde middag te doen omdat het echt veel te warm was. Zo vlogen we einde middag in onze oude dinghy naar het eiland. Hier kwamen we helaas tot de conclusie dat landen met onze dinghy niet kon. Overal rotsen en door de mangrove misschien ook wel krokodillen. Zo bleven we lekker in het bootje en deden we onze tour vanuit het bootje. Zonder inspanning van deze bijzondere natuur genieten.. eigenlijk win win dus.  Het bijzonderste waren de giga termiet hopen voor de rest leek het eiland ni...